כל אדם העוסק בפעילות גופנית כתחביב או כמקצוע חשוף לפציעות ספורט שונות. בין פציעות הספורט השכיחות ביותר ניתן למנות את הפציעה מסוג שין ספלינט (Shin Splint). זהו שם נפוץ לכאבים לאורכה של עצם השוקה (Tibia), העצם הגדולה הנמצאת בחלק הקדמי של השוק, מתחת לברך.
במקרים קלים סובלים רק מכאב בזמן פעילות ספורטיבית ומאמץ, במקרים החמורים של הבעיה עלולים לסבול מכאב תמידי גם במצב מנוחה. ראוי לציין כי תופעת השין ספלינט היא תופעה מוכרת ושכיחה בקרב ספורטאים העוסקים באתלטיקה, בעיקר בקרב מי שמתאמן בריצות אך גם מי שמנתר במהלך הפעילות הספורטיבית על משטחים קשים, למשל במהלך משחק כדורסל, טניס, מחול, אימון אירובי וכדומה, עשוי לסבול מהתופעה.
תסמינים של שין ספלינט
תופעת ה-Shin Splint נגרמת לרוב כתוצאה מפעילות ספורטיבית מאומצת הכרוכה בפעולות חוזרות על עצמן, למשל ריצה. הפציעה נגרמת בגלל נזק לרקמות באזור, זו פציעה מסוג מיקרו טראומה המזכירה את תופעת שברי המאמץ. הנזק המצטבר לרקמות השרירים באזור עצם השוקה מאופיין בכאב. ספורטאים עלולים לסבול משין ספלינט בגלל חזרה מוקדמת מדי לפעילות ספורטיבית לאחר הפוגה, מנוחה או תקופת החלמה מפציעה אחרת, או כתוצאה מעומס יתר באימונים.
גם חולשת שרירים, פגם מולד ומבנה אנטומי לקוי של הגפה התחתונה עשויים לגרום לתופעת shin Splint, חשוב לעבר אבחון מקצועי ולבדוק האם משתמשים בציוד ספורט תקין, בעיקר בנעלי ריצה המתאימות לכף הרגל ולסוג הפעילות הגופנית. כמו כן, מומלץ לבחון את טכניקת הריצה כדי להימנע מפציעות נוספות ומכאבים הנובעים בגלל התופעה.
כאשר הבעיה רק מתחילה סובלים מכאב במהלך האימון, לאחר שמפסיקים את האימון הכאב נעלם. לעתים לתחושת הכאב מצטרפת גם נפיחות קלה באזור עצם השוקה, יש מקרים בהם סובלים גם מרגישות לאורך השוק. ללא אבחון וטיפול בזמן הכאב הולך ומחריף, במקרים חמורים של הבעיה עלולים לסבול מכאב מתמיד גם בזמן מנוחה, ובמידה ומפסיקים את האימון עדיין חשים בכאב.
טיפול יעיל בתופעת שין ספלינט
כדאי לדעת כי במקרים קלים של התופעה אפשר לטפל בכאב לבד וללא צורך בייעוץ, עם זאת כאשר סובלים מכאבים חריפים חשוב לפנות לרופא מומחה כדי לעבור אבחון מדויק. התסמינים של שברי מאמץ דומים, לכן חשוב לקבל אבחון מקצועי הכולל לרוב בדיקת רקע רפואי, תשאול לגבי הרגלי הפעילות הגופנית, בדיקת טווח תנועה, תצפית של מומחה על אופי ומאפייני ההליכה, העמידה והריצה, ובמידת הצורך יש להגיע למכון הדמיה לצילום רנטגן, מיפוי עצמות ו-CT.
אם סובלים מהתופעה בגלל מבנה לקוי של כף הרגל, ובמקרים של פציעות חוזרות ונשנות, מומלץ להתאים מדרסים מיוחדים בהתאמה אישית. יש להפחית בעומס במהלך האימון, לרכוש נעלי ריצה איכותיות המתאימות לכף הרגל, ובמידה וסובלים מנפיחות אפשר לטפל עצמית באמצעות קומפרסים, תחבושת אלסטית וטיפול במכשיר לייזר.